3/6/17

Mon-J / De Basis

De eerste blog van een nieuw begin! Zoals ik op Facebook als heb uitgelegd, zal ik één keer per een week een uitgebreide interieurblog posten. Dit wordt elke maandag Mon-J genoemd. Monday en Atel-J samengevoegd! Zo heb je meteen een goed begin van de week! Deze Mon-J staat in het teken van "De Basis".
Een goede basis is een van belangrijkste punten in een interieur. Zonder basis wordt het snel al een chaos! Een beetje vergelijkbaar met mijn blog op het moment. Ik moet eerst een goede basis hebben wilt mijn blog ook echt werken.
Ik heb natuurlijk weer een paar mooie beelden verzamelt die ik graag met jullie wil delen. 
1. Voor knallers.
Als je echt wilt dat een bepaald onderdeel van je interieur er uit spat, dan het is belangrijk om voor een goede rustige basis te kiezen.
Op de eerste afbeelding zie je een opgeschuurde deur. Lekker robuust! Maar er zit wel veel structuur in, dit kan natuurlijk snel druk overkomen. Laat alle drukke behangetjes maar zitten, ga voor een lichte kleur. Wit is natuurlijk altijd goed als basis. Maar ik snap dat dit ook snel kan gaan vervelen. Alle kleuren in hun lichtste vorm kunnen in principe Wat jij mooi vind. Wat ik bijvoorbeeld erg mooi vind, is wanneer je een hele lichte roze wand hebt en hier iets roods voor zet. Dit versterkt elkaar enorm!
Bij de tweede afbeelding zie je een goed voorbeeld van een drukke vloer. Door de basis rustig te houden kan je kiezen voor wat meer structuur in de rest van het interieur. In dit geval een karpet met een gaaf dessin! Hier kan je natuurlijk nog veel meer aan toevoegen als je dat zou willen.
De derde afbeelding heeft lekker veel kleur. Als je al gauw kriebelig wordt van te veel drukke printjes en kleurtjes máár je wilt toch heel graag zo'n mooi klassieke karpet, dan is een witte basis ook perfect. Daarnaast spat het karpet er ook goed uit! Je zou dan nog kunnen kiezen voor een licht grijze bank, om de rust te behouden, maar je kan ook kiezen voor een ouderwets bruine, leren fauteuil. Hierdoor zet je meteen een andere sfeer neer.
Veel mogelijkheden dus!


2. Gestroomlijnd
Deze grote openslaande deur past echt perfect in deze hal. Hij zorgt ervoor dan de hal is verbonden met de woonkamer. Ook door de details van de salontafels met zwarte poten en het zwarte raamkozijn. De zwarte rastering zorgt aan de andere kant ook voor een mooi contrast. De basis zorgt ervoor dat het beeld helemaal gestroomlijnd is. Want dit had ook helemaal fout kunnen gaan. Als je bijvoorbeeld in de woonkamer een andere vloer hebt liggen als in de hal. Dit zou het geheel breken.3. Er is niet veel nodig
Voor een mooi hoekje is niet veel nodig. Dit bewijst de afbeelding hierboven wel weer. Door gebruik van verschillende donkere tinten in de meubels en accessoires zorg je ervoor dat het toch niet saai wordt. Je ziet zwarte tinten in de stoel en plantenpot. Als bekleding op de stoel is er gekozen voor een donker grijze tint, tegen het zwart aan. De fluweelachtige stof zorgt er bij bepaalde licht inval voor, dat je ook hier weer verschillende grijstinten ziet. In plaats van dat er een plant staat met fel licht groene bladeren, is er gekozen voor een plant met donkere bladeren. Dit past erg goed bij de rest. Verder heeft de vloer een licht grijze tint. Als er een witte vloer zou liggen, zou het beeld erg vlak worden samen met de witte wand. Maar als er een bruine houten vloer zou liggen, zou het ook niet goed uitpakken, dat zou het geheel weer breken. Voor een toch nog knusse uitstraling, hangen er gordijnen in een licht grijze tint.
Er gebeurt niet heel veel in dit hoekje, maar als je alles opnoemt gebeurt er toch wel weer veel! Elk klein detail kan het beeld breken.4. Afwegen

Een rustige basis is erg belangrijk op een werkplek. Maar het moet natuurlijk niet kil worden! Door te kiezen voor warmere tinten in de meubels en accessoires, zorg je ervoor dat het niet saai wordt. Je moet er natuurlijk niet met tegenzin gaan zitten, zo hou je het niet een hele dag vol. Dit is in principe gewoon afwegen. Tot hoever wil je een rustige basis? In de afbeelding hierboven is gekozen voor alleen een witte wand als basis. De rest is met kleur aangekleed. Maar als je nog net iets meer rust zou willen, kan je ook kiezen voor een wit bureau. Zo valt deze meer weg in de wand. Dit kan in principe met alle meubels. En om te zorgen dat het niet saai wordt, kies je wat meer kleur voor je accessoires. Dit moet je voor jezelf afwegen.5. Omgedraaid
Een witte basis is natuurlijk niet altijd nodig. Donkere kleuren kunnen ook een rustige uitstraling hebben. Het is maar hoe je het combineert. 
De eerste afbeelding vind ik een erg goed voorbeeld van een donkere basis. Hier is ook de deur geschilderd in dezelfde kleur. Dit zorgt voor een erg rustig beeld. Zou de deur in een andere kleur zijn geweest, zoals gewoon houtkleurig, of zelfs wit, dan zou de rust gelijk weg zijn. Wel had het in één tint lichter of donkerder gekund. 
Door te kiezen voor lichte tinten in de meubels, oogt er veel rust. Terwijl er wel veel aan de hand is in dit interieur. 

In principe is het gewoon veel uitproberen en durven! Je komt er vanzelf achter wat wel of niet bij jou past. Onthoud wel dat het goedkoper is om wanden in een andere kleur te verven, dan hele nieuwe meubels aan te schaffen!
Aanstaande vrijdag komt er weer een blog, maar dan in het teken van iets anders dan interieur. Dit kan gaan over planten, lifestyle, kunst, muziek etc. Waar ik maar zin in heb!

Liefs,
Jeanique

No comments:

Post a Comment

Click on the picture for a better look!