3/17/17

Het moestuintje van Atel-J / De Avocado

Elke vrijdag staat er een blog in het teken van allesbehalve interieur! Dit heet ook alle keren anders. Maar deze keer is het een begin van een nieuw projectje. Het is alweer bijna lente dus het is tijd om te gaan zaaien. Jullie kunnen het gaan volgen in "Het moestuintje van Atel-J", met vandaag in de hoofdrol de avocado.
Soort/type: Boom
Wanneer: Het hele jaar door
Waar: Zowel binnen als buiten
Temperatuur: Niet lager dan 10 graden
Ontkieming: Ongeveer 8 weken

Je kan dus de pit van de avocado gebruiken om te zaaien, hoe leuk is dat! 

Wat heb je daarvoor nodig?
- Een avocado
Tandenstokers
En glas of kleine vaas
- Een pot met een doorsnede van 15 cm


1. De pit
Je zorgt eerst dat de pit helemaal schoon is, doe dit door hem af te spoelen onder de kraan. Als het vruchtvlees moet weg zijn, anders kan de pit gaan rotten. Je kunt nu de buitenste bruine laag eraf halen als hij helemaal droog is. Maar deze kan je ook laten zitten. Dit wordt erg tegengesproken in verschillende stukjes die ik heb gelezen. Om de pit niet te beschadigen kan je deze laag het beste gewoon laten zitten. Misschien dat het ontkiemen dan wat langer kan duren, maar so be it. Let op dat je niet in de pit snijdt!

2. Balanceren
Nu steek je ongeveer 3 of 4 tandenstokers op dezelfde hoogte in de pit. Dit hoeft maar een paar millimeter. Het is de bedoeling dat de punt van de pit naar boven wijst. Vul een glas waar de pit in past, met lauwwarm water. Balanceer de pit op het glas door middel van de tandenstokers. Het is de bedoeling dat de onderste helft van de pit onder water staat. Zet het glas ergens waar veel zonlicht komt. Ververs om de dag het water, anders ontstaan er bacteriën waardoor de pit niet meer zal ontkiemen. De pit dient ook altijd het water aan te raken.

3. Geduld
Nu is het eigenlijk wachten tot hij iets gaat doen! Na ongeveer 2 á 3 weken zal je een klein topje zien. Daarna komen langzaam de worteltjes. Als de worteltjes 5-10 cm lang zijn kan je de pit overzetten naar een pot. Je kan ook wachten tot het plantje aan de bovenkant 15 cm is. Dit lees ik overal ook weer anders.

4. Vochtig houden
De pit moet ongeveer voor een derde boven de aarde uitsteken. Zorg dat je de pit als eerst veel lauwwarm water geeft. Daarna is het de bedoeling de grond vochtig te houden.

5. Omhoog of opzij
Nu is het gewoon afwachten tot hij gaat groeien! Je kan ervoor kiezen of de plant omhoog of in de breedte gaat groeien.  Om hem in de breedte te laten groeien dien je vlak onder het bovenste blad de avocado plant te snoeien/knippen (altijd schuin snoeien!) zodat je de plant stimuleert om zijwaartse takken/bladeren te gaan groeien.

6. Alweer vochtig houden
Maak eens in de zoveel dagen de bladeren van de plant vochtig, niet nat! Zorg dat de grond vochtig blijft, maar ook zeker niet te nat.

7. Overpotten
Na ruim een jaar zal de plant over moeten naar een grotere pot. Dit is te controleren door tijdens de eerstvolgende lente de plant uit de grond te halen, voorzichtig! Als de wortels zijn opgehoopt, is het tijd om over te potten. Verwijder dan voorzichtig zo veel mogelijk aarde. En zet de plant in de nieuwe pot.


8. Een aantal tips:
De avocado plant kan slecht tegen het zoutgehalte in kraanwater. Het beste is om regenwater te gebruiken.

De avocado plant is een tropische plant, dus buiten de zomer is het ’t best om de plant binnen te houden.

Wanneer de avocadoboom vrucht zal dragen is moeilijk te zeggen. Dit kan al na 3 of 4 jaar zijn, maar sommige planten doen er veel langer over, of dragen helemaal geen vrucht.

Als de bladeren een beetje geel beginnen te worden is er te veel water, laat de plant dan een paar dagen uitdrogen. Als de bladeren aan het einde bruin worden heeft de plant juist te weinig water gehad. 


Ik ga hier binnenkort zelf mee aan de slag! Ik hou jullie op de hoogte met mijn nieuwe Atel-J Instagram account! Volg mij hier ook even, zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes!
Volgende week staat er weer een ander zaadje in de spots!

Liefs,
Jeanique

No comments:

Post a Comment

Click on the picture for a better look!